Blog › Francia Bulldog: avagy tudnivalók egy denevérfülű cukiságról

Francia Bulldog: avagy tudnivalók egy denevérfülű cukiságról

Francia bulldog

A Francia Bulldog első ránézésre talán kicsit különösen fest: Pitbullra hasonlító lábak és test, Mopszos arc, hatalmas szemek és nagy, édes denevérfülek. Kell ettől több? Nézzük meg, milyen kutya is ő, kinek való és hogyan kell bánni vele!

 

Milyen a Francia Bulldog személyisége? Milyen kutya ő valójában?

 

A Francia Bulldog egy kedves, gyerekszerető, nagyon barátságos állat, aki kis túlzással a légynek sem tudna ártani. Általában szuperül kijön más állatokkal, nem vadászik macskákra és a gyerkőcök dögönyözését is örömmel fogadja. Szinte soha nem ugat, aminek a szomszédok is örülni fognak, ráadásul a mozgásigénye sem nagy.

Tökéletes kevésbé aktív családokba, ahol nem tudnák egy nagyon mozgékony kutya igényeit kielégíteni.

Ravasz egy kutya és nagyon makacs is, egy kis kajáért bármire képes. Ezzel csupán az a baj, hogy ha a gazdi nem figyel oda, hamar találhatja magát abban a helyzetben, hogy az állat csak jutifaliért hajlandó engedelmeskedni.

A neveléséhez fontos a következetesség: ha nem akarsz neki megengedni valamit, akkor soha nem tehetsz kivételt, különben nagy bajban találhatod magad!

 

Milyen hangokra kell felkészülnöd, ha a Francia Bulldogot választod?

 

Ez fontosabb pont, mint gondolnád. Sajnos sokan nem tudják elviselni a Francia Bulldog által kiadott „neszeket” és erre csak akkor jönnek rá, amikor már ott él velük a kis szőrgolyó.

Pedig hát ez az állat minden, csak nem halk. Ébren zihál, szuszog - alvás közben pedig horkol, nyög és még rengeteg furcsa hangok képes kipréselni magából. És igen, sokat pukizik is. Ha úgy gondolod, hogy ezeket a hangokat Te nehezen viselnéd el és inkább egy csendes kutyusra lenne szükséged, akkor inkább ne a Francia Bulldogot válaszd!

 

Hogyan kell ápolni a Francia Bulldogot?

 

Szerencsére ennek a kutyának nincs hosszú szőre, így annak az ápolása sem igényel nagy erőfeszítéseket. Hetente-kéthetente egyszer érdemes gyengéden átkefélni a bundáját, megfürdetni pedig csak akkor szükséges, ha nagyon koszos lesz, vagy már kissé büdi.

Ahol redősen összegyűrődik a bőre, ott érdemes pár naponta egy nedves kendővel megtörölni, hogy az izzadtság és az oda kerülő piszok ne okozhasson gyulladást. A füleit szintén érdemes időnként kitisztítani!

Francia Bulldog ápolásához is használható termékek az állatpatikában

 

A Francia Bulldog betegségei: mi jellemző rá?

Francia bulldog betegségei

Ezek a kutyák sajnos elég sok betegségre hajlamosak. Könnyen elhíznak, gyakoriak náluk a légúti problémák, a mozgásszervi rendellenességek és a szembetegségek is. Nagyon érzékenyek a melegre, így nyáron könnyen kaphatnak hőgutát, ezért mindig biztosítani kell a számukra egy hűvös helyet. A nőstényeknek sokszor problémás a szülésük, mivel a Francia Bulldogok feje elég nagy, az anyuka medencéje azonban keskeny. Ilyenkor rendszeresen császármetszésre kerül sor, amivel az a probléma, hogy a kutyus sokszor nem reagál jól az érzéstelenítőre.

Összességében azt lehet mondani, hogy a Francia Bulldog gyakori állatorvosi ellenőrzésre szorul, hogy a betegségei időben kiszűrhetők legyenek.

 

A Francia Bulldog etetése

 

A Francia Bulldog etetése – ahogy a legtöbb kutyáé – nem valami bonyolult. Mivel nem egy kifejezetten aktív kutya és hajlamos az elhízásra is, oda kell figyelni arra, hogy ne legyen túletetve. Ezeknek a kutyáknak sokszor érzékeny a gyomruk és hajlamosak a haspuffadásra, amit el lehet kerülni azzal, hogy a gabonaféléket szinte teljesen kiiktatod az étrendjéből.

Nézd meg finom-és egészséges száraz kutyaeledeleinket!

A tápjának – legyen az száraz, vagy nedves – legnagyobb részben húsból kellene állnia. Kerülni kell a gyakori tápváltást: sőt! Ha találsz egy olyan eledelt, ami tökéletesen megfelel a számára, akkor azt lehetőleg egyáltalán ne cseréld le! Járj el így a jutalomfalatokkal és egyéb rágcsákkal is! A kutyus gyomra nem szereti a változatosságot.

 

Hogyan kell nevelni a Francia Bulldogot?

 

Ez a kutya elég okos és könnyen is tanul, ám szüksége van egy határozott, következetes gazdira. Nem olvadhatsz el a nagy, édes szemeitől, hanem határozottan érvényesítened kell az akaratod! A kutyus figyelmét csak rövid ideig lehet lekötni, ezért egyszerű, rövid utasításokat kell neki adni, na meg persze egy-két jutalomfalat is nagy segítség lehet.

A Francia Bulldog kicsit későn érik: a szobatisztaságra neveléshez szükség lehet pár hétre.

 

Mit kell átgondolnod, mielőtt egy Francia Bulldog gazdájává válnál?

 

1. Hangokat ad ki, ez pedig zavarhat Téged, vagy a családot.

2. Nem egy aktív kutya, nem lehet vele nagyokat sportolni, vagy túrázni.

3. Biztosítani kell a számára egy hűvös helyet nyáron.

4. Hajlamos a betegségekre, így magasak lehetnek az állatorvosi költségek.

5. Érzékeny a gyomra, ami megnehezítheti az ideális táp megtalálását.

 

A Francia Bulldogok kicsi, aranyos szőrcsomók, akikkel kicsik-nagyon szuperül kijönnek. Ha őt választod, rengeteg szeretetet és ragaszkodást fogsz kapni, de cserébe fokozottan oda kell figyelned az állat egészségére. Ha erre készen állsz, vágj bele!

A kutyák etetéséről korábban már írtunk, olvasd el ezt is!

Ha pedig szeretnél még több érdekességet olvasni és kíváncsi vagy a kutyusok számára leghasznosabb termékekre is, kövesd Facebook oldalunkat is!

Link