Blog › A kutya etetése: 6 tény, amivel egyszerűbb lesz!

A kutya etetése: 6 tény, amivel egyszerűbb lesz!

 

Te tudod, hogyan és mivel kellene táplálnod a kutyusaidat? Tudod, mi egészséges számukra és mi nem az? A kutya etetése – legyen akár kölyök, akár felnőtt – nem is olyan egyszerű dolog, ezért most elárulunk Neked pár olyan tényt, amivel a jó irányba terelhetünk. Tarts velünk!

 

A kutyáknak nem a szénhidrát a legfontosabb

 

Mivel számunkra a szénhidrátok nagyon fontos energiaforrást jelentenek, könnyen azt gondolhatod, hogy a kutyáknál is hasonló a helyzet. Pedig ez egyáltalán nem igaz. Nem lenne előnyös és egészséges a kutya etetése során a szénhidrátokra hagyatkozni, hiszen ők leginkább a zsírokból nyerik az energiájukat. A zsírok ezen kívül a létfontosságú vitaminok felszívódásában is szerepet játszanak, ezért az állat szervezete nem képes nélkülözni őket.

A kutya étrendjének összeállítása során így fontos szem előtt tartani, hogy nagyjából 50%-ban zsírok alkossák. Ezen kívül a kedvencednek sok fehérjére (Kb.: 30%) van szüksége ahhoz, hogy az izmai megfelelően fejlődjenek és regenerálódjanak, illetve, hogy a bőre és a szőre szép, egészséges legyen. A maradék nagyjából 20%-a az étrendnek lehet szénhidrát – nehogy elhízást okozzon.

 

A kutyus nem unja meg a tápját

 

Számunkra elég horrorisztikus lenne minden egyes nap ugyan azt enni, a kutyusodnak viszont pontosan ezt jelentheti a gyakori tápváltás. Megterheli a gyomrukat, ami hasmenéshez, hányáshoz vezethet, de az is előfordulhat, hogy a tápanyagok nem tudnak majd megfelelően felszívódni az új tápból. Tehát ha váltani akarsz, csak lassan, fokozatosan tedd és minél kevesebbszer.

 

A házi koszt a kutyáknak nem a legjobb, de nem is ördögtől való

 

A kutya kizárólag házi koszttal való etetése nem a legjobb ötlet, ugyanis abból nem biztos, hogy meg tudja szerezni a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot, de kiegészítésként egyszer-egyszer nyugodtan adhatsz neki egy-két finom falatot. Nincsen baj a főtt-és sülthússal, a csontokkal, a legtöbb zöldséggel, gyümölccsel, sem a túróval, joghurttal és sajtokkal. A hagymával és a szőlővel vigyázz, ezek ugyanis mérgezők a kedvencednek. (Vérképzőrendszeri problémákat és veseelégtelenséget okoznak)

 

Édesség ne kerüljön az „asztalára”!

 

A csokik, sütik, kekszek és egyéb édességek nem a kutyus étrendjébe valók, azok ártanak neki. Míg a sok cukrot tartalmazó édességek „csak” elhízást és ehhez kapcsolódó egészségügyi problémákat okozhat, úgy a csokiban található kakaó – azon belül is a teobromin nevű anyag – akár a kedvenced elhullását is eredményezheti.

 

A konzerv és a száraztáp szerepe az étrendben más

Konzerv kutyáknak

A kutya etetése során felmerül a kérdés, hogy  melyik a jobb: a konzerv, vagy a száraztáp. Nos, mind a kettő jó, főleg akkor, ha igazán minőségi, tápanyagdús fajtát választasz belőlük, azonban a konzervet inkább kiegészítésként szokták ajánlani, mint fő táplálékforrásként. Általában valamivel kevesebb hasznos tápanyagot tartalmaz, mint a száraztáp, így jóval többet kellene az állatnak megennie belőle, emellett pedig a magas víztartalma miatt hígabb székletet eredményez, ami okozhat a takarításnál némi nehézséget. Az igaz, hogy sokszor még emberi szemmel nézve is jóval finomabbnak tűnnek, mint a száraz verziók, de főfogásként talán nem a legelőnyösebbek.

 

A száraztápok külsőre ugyan elég unalmasnak tűnnek, mégis maximálisan biztosítani tudják a kutyus tápanyag-és kalóriaszükségleltét. Ízben pedig már rengetegféle megtalálható az áruházakban, például nálunk is. Nagy előnyük még, hogy mechanikusan tisztítják a fogakat, így sok íny-és fogbetegség megelőzhető velük.

 

Válassz száraztápot az állatpatika polcáról!

 

 

Ha kizárólag minőségi eledelt adnál a kutyusodnak, akkor válassz minket!

 

A mennyiségre és az időbeosztásra figyelni kell

 

Hogy egy adott tápból egy kutyának mennyit kell elfogyasztania ahhoz, hogy ne legyen se éhes, se túletetett, az a táptól, a kutya fajtájától és a gyártótól is függ.

Egy nagyméretű állat egyértelműen több táplálékot igényel, mint egy kis tacskó.

Egyébként minden csomagolás tartalmaz erre vonatkozó utasításokat, amiket érdemes figyelembe venni. Általánosságban elmondható, hogy a kölyök kutya napi három étkezést igényel, míg az idősebb állatok napi 1-2 alkalommal indulnak az etetőtál felé.

Hogy mikor egyen, az már egy másik kérdés. Kölyök kutyáknál érdemes a három étkezést egyenlően elosztani a nap folyamán,(reggel, délután, estefelé) felnőtt állatoknál pedig a reggeli és délutáni/esti főétkezések közé beiktatható egy kis nasi, vagy jutalomfalat. (ezeket számold bele a napi ételadagjába és arányosan csökkentsd a száraztáp, konzerv mennyiségét)

Az a lényeg, hogy ne etesd túl a kutyust, ugyanis az elhízást okoz, de figyelj arra, hogy éhes se legyen. Az időbeosztást pedig úgy célszerű kialakítani, hogy az étkezések közt nagyjából egyforma idő teljen el.

A kutya etetése száraztáppal és nedves táppal, konzervvel is történhet, sőt, akár házi kosztot is kaphat, de nem mindegy, hogyan, mit és mikor. Mielőtt belevágsz egy kiskutya felnevelésébe, feltétlenül tájékozódj a fajtájának igényeiről illetve minden olyan tényről, ami a táplálkozását befolyásolhatja.

 

 

Link