Blog › Legjobb macskaalom? Melyik lehet az igazi?

Legjobb macskaalom? Melyik lehet az igazi?

 

A macskaalom választásnak is megvannak a maga nehézségei, melyeket a legtöbb cica tulajdonosnak le kell küzdenie. Nem tűnik bonyolultnak a dolog, pedig a rengeteg típusból nem egyszerű kiválasztani a legjobb macskaalmot. A következő percekben megpróbáljuk jellemezni a különböző fajtájú macskaalmokat, hogy Te is könnyebben tudj dönteni!

 

Melyik lehet a legjobb macskaalom? Nézzük meg a két nagy csoportot!

 

A macskaalmokat többféle módon lehet csoportosítani, de legyakrabban a csomósodásuk alapján szokták besorolni őket. Ennek megfelelően léteznek csomósodó macskaalmok és nem csomósodó macskaalmok. Érdemes ezt a két tulajdonságot közelebbről megvizsgálni!

 

1. Csomósodó macskaalom

 

Legjobb macskaalom: bentonitos alomA csomósodó macskaalom leggyakrabban bentonit alapú. A bentonit egyfajta agyag, vulkáni hamu és víz elegye, így teljes mértékben természetes. Rengeteg nedvességet képes megkötni, alomként használva pedig csomókká áll össze, amiket egy alomlapát segítségével nagyon könnyen el lehet távolítani a tálcából.

A bentonitra jellemző, hogy képes semlegesíteni a kellemetlen szagokat, ezen felül pedig magához vonzza a baktériumokat és a gombákat is, ezzel teremtve egészségesebb környezetet a cica számára.

Mivel az összeállt labdákat könnyen ki lehet szedni a tálcából, az alom sokáig kitart, nem szükséges sűrűn cserélni. Hátránya, hogy eléggé porzik, ezt az anyagot pedig a cica könnyen széthordhatja a lakásban.

Kapható illat mentes és illatosított verzióban is, így bármelyiket kipróbálhatod kedvencednél, ráadásul az ára is elég kedvező. Összességében a bentonitos, csomósodó almok teljesen megfelelhetnek az igényeidnek. A kérdés csak az, hogy a cicád hajlandó-e használni!

Csomósodó macskaalom a webshopban

 

2. Nem csomósodó macskaalom

 

A nem csomósodó macskaalmokban értelemszerűen nem képződnek labdácskák, amiket ki lehetne lapátolni a tálcából: ehelyett az anyag magába szívja a nedvességet és semlegesíti a szagokat. Több-kevesebb sikerrel, több-kevesebb ideig. Sokféle típusból is választhatsz, nézzük meg ezeket  is!

 

Szilikát macskaalom:

 

A szilikát alom magába szívja a nedvességet és akár négy hétig is képes úgy tárolni, hogy nem kezd el bűzleni a lakás. Súlyra jóval könnyebb, mint a bentonit, ráadásul nem poros. Ez jó hír lehet az allergiás gazdiknak, azonban a cica az alom darabkáit még így is széthordhatja a lakásban. Sokak számára fontos lehet, hogy a szilikát alom nem teljesen természetes eredetű, a legtöbb fajta nem bomlik le, így nagyobb terhelést jelent a környezetnek, mint a bentonit, a cica talpát pedig szúrhatják az éles darabok. Ezt leszámítva egy könnyen kezelhető, higiénikus, kedvező árú alomról van szó, amit bátran kipróbálhatsz. Problémát az jelenthet, hogy sok cica nem tud vele megbarátkozni!

Szilikát alom a shopban

 

Attapulgit macskaalom:

 

Az attapulgit egy ritkábbnak számító agyag típus, ami még a bentonitnál is több nedvességet képes megkötni. 100%-ban természetes, az egészségre egyáltalán nem káros anyag, így tökéletes lehet macskaalomként is. Ez az alom sem drága, 30 litert már 3000 Ft-ért is találsz, ráadásul az illatokat is képes megkötni. Jó választás, bár kevesebb helyen árulják, mint a népszerűbb fajtákat.

 

Szepiolit macskaalom:

 

Ez az alomtípus sem tartozik a legismertebbek közé, ennek ellenére érdemes megemlíteni. Nem is annyira olcsó, 5 kg nagyjából 1300 Ft-ba is kerülhet, ezért az árért azonban egy kémiai kezelésektől mentes, elég jó nedvszívó és szagsemlegesítő cica WC-d lesz. Nagy előnye, hogy ez az alomanyag kevésbé hajlamos beleragadni a cicák talpába-és szőrébe, mint más termékek, így megkímélheted magad az állandó porszívózástól. Az alapja – hasonlóan az attapulgithoz – egy meglehetősen ritka ásvány.

 

Fa macskaalom:

 

A fa macskaalmok általában 100%-ban újrahasznosított anyagból készülnek és teljesen le is bomlanak, így egy kifejezetten természetbarát megoldásról van szó. Sok nedvességet képesek megkötni, a fa pedig természetes módos semlegesíti a kellemetlen szagokat is. Nem drágább, mint bármelyik alom, de nedvesség hatására kissé szétesnek a szemek, ami miatt a tisztán tartása nehézkes. Bonyolult dolog jól használni, ráadásul a cica is könnyen széthordja, ami nem éppen előnyös.

 

Papír/cellulóz macskaalom:

 

Létezik papír alapú macskaalom is, ami 100%-ban lebomló, sőt, még a WC-n is le lehet húzni. A nedvességet rendkívül jól megköti, de tapasztalatok alapján a szagokat nem igazán semlegesíti, ezért sokak számára kellemetlen lehet. Nem bántja a cicák talpát és nagyon könnyű a súlya, de az ára elég magas: 10 liter 3000 Ft-ba is kerülhet.

 

Összegzés: Melyik a legjobb macskaalom?

 

Minden szempontot figyelembe véve és rengeteg gazdi véleményét elolvasva úgy látjuk, a bentonit alapú csomósodó alom a legjobb választás. Természetes, a szagokat jól megköti, gazdaságos, könnyen kezelhető és a legtöbb cica sem problémázik vele. Nem csomósodó anyagok közül érdemes kipróbálnod az attapulgit és a szepiolit alapúakat is, mivel ezek hasonlóan jó tulajdonságúak, mint a bentonit, csak kevésbé ismertek. A szilikát macskaalmokkal sokan nem elégedettek és nem is természetes anyag, ami a cicák számára néha „túl mű”, ezért nem mennek bele. Érdemes megpróbálni, de a korábban említett almok jobbnak tűnnek.

A fát, a papírt, a kukoricát és a búzát nem annyira ajánlanánk macskák alomtálcájába. Bonyolult őket használni, nem kötik meg eléggé a szagokat és nem tesz jót a cicának, ha véletlenül elfogyasztja őket. Jó dolog, hogy természetes alapanyagból készülnek, de cicáknak inkább mást vásárolnánk.

 

Mivel teheted kellemesebbé a macska WC-t? Pár ötlet:

 

A cicád számára nem feltétlenül az lesz a legjobb alom, ami neked a leginkább tetszik, így lehet, hogy szükség lesz egy kis extra befektetésre. Ha zavar az alom illata, szerezhetsz például macskaalom szagtalanító port, amit nagyon könnyű használni.

Ha azzal lenne problémád, hogy a cica kihordja a lakásba az almot, akkor szerezhetsz számára egyfajta kilépő szőnyeget, ami a mancsába ragadt szemeket képes felfogni. Ilyet is több áruházban találhatsz már!

 

Reméljük, hogy tudtunk segíteni a legjobb macskaalom megtalálásában, bár igaz, ami igaz: végülis a lényeg csak a gyakorlatban derülhet ki. Próbáld ki, amelyiket csak szeretnéd!

Link