Blog › Kutya vitamin: Miért-és milyet kell adni a kutyusnak?

Kutya vitamin: Miért-és milyet kell adni a kutyusnak?

 

Sok ember nem is gondolná, pedig igen, a kutyáknak is szükségük van vitaminokra, ebből pedig az is következik, hogy a vitamin utánpótlás is fontos. A következő percekben arról olvashatsz, miért fontos a kutya vitamin, mire van szüksége a kedvencednek és mi történik, ha ezeket nem kapja meg. Tudj meg többet erről a komplex témáról!

 

Miért fontos a kutya vitamin utánpótlása? Kell a gazdinak foglalkozni ezzel?

 

Ahogy minden embernek-és állatnak, úgy a kutyáknak is szükségük van vitaminokra ahhoz, hogy egészséges életet éljenek. Mivel nem vadon, az erdőben vagy a földeken töltik a napjaikat, hanem vagy a kertben, vagy a négy fal között, így nem ők maguk szerzik be az élelmüket. Ha pedig a táplálékot a gazdi adja, akkor az Ő felelőssége az is, hogy abban minden szükséges vitamin benne legyen.

Tehát igen, a gazdinak foglalkoznia kell ezzel, hiszen a vitaminhiány súlyos betegségekhez vezethet. Legyengülhet az immunrendszer, romolhat a látás, bőrbetegségek alakulhatnak ki – ezen kívül károsodhat a szív, az idegrendszer, a belső szervek, a csontok, az ízületek…

A vitaminhiány tehát gyakorlatilag a kutyus egész testére kihathat.

 

Hogyan lehet megelőzni a vitaminhiányt? (na meg a vitamin túladagolást)

 

Ha minden jól megy, akkor a tápból a kutyus megkapja azokat a vitaminokat-és ásványi anyagokat, melyekre szüksége van, de ehhez prémium minőségű kutyaeledelre van szükség: na meg időnként gyümölcsökre, zöldségekre, tojásra. Egyszerűbben: jól beállított étrendre. (Persze még a legjobb táp mellett is előfordulhat, hogy a kedvencednek szüksége van vitamin kiegészítésre) Az is fontos, hogy a prémium tápból csak annyit kapjon az állat, amennyi a csomagoláson is szerepel – se többet, se kevesebbet. Mivel ezeket a tápokat sok esetben vitaminnal dúsítják, így könnyen okozhatnak túladagolást is, ami szintén nem egészséges.

 

Mikor-és milyen vitamint adj a kutyádnak?

 

Ha a kutyus viselkedése megváltozik, más lesz a szőre, a bőre, az étvágya, vagy valami más elváltozást látsz, akkor először is vidd el egy állatorvoshoz! Könnyen lehet, hogy a panaszok hátterében valamilyen vitaminhiány áll, de ezt Te magad aligha fogod tudni eldönteni.

A saját szakálladra vitamint vásárolni a kedvencednek azért nem annyira érdemes, mert lehet, hogy nem olyan fajtát fogsz szerezni, amire szüksége van és így nem segítesz a problémán. Az is előfordulhat, hogy bizonyos tüneteket vitaminhiánynak  gondolsz, pedig valami egészen más betegség áll a háttérben, ami így kezeletlenül marad.

Egy kis C-vitamin kárt nem tesz a kutya testében, de komolyabb készítmények, multivitaminok megvásárlása előtt inkább konzultálj egy orvossal!

 

Melyek a legfontosabb kutya vitaminok? Mit okoz a hiányuk?

 

1. A-vitamin a kutya életében

 

Ez a vitamin a szem, a csontok, a bőr, illetve az immunrendszer szempontjából fontos, így a hiánya is ezeken a területeken okoz problémát. A kutyus fogékonyabb lehet a fertőzésekre, a bőre kiszáradhat, a látása (főleg az éjszakai) romolhat, a fejlődése pedig lehet, hogy nem halad a megfelelő ütemben annak ellenére, hogy megfelelő mennyiségű tápot fogyaszt. 

 

2. B-vitaminok

 

A B-vitaminok rengeteg folyamatban játszanak szerepet, ezért nagyon sok területen okozhat problémát a hiányuk. Romolhat a szívműködés, a vérkeringés, az emésztés, vagy az idegrendszer állapota. A karmok megrepedése, vagy éppen a bőr korpásodása is tünete lehet, ahogy a húgykövesség is. Az idegek gyulladásához és étvágytalansághoz is vezethet. A B-vitaminok tehát kifejezetten fontosak!

 

3. C-vitamin

 

Kutya vitamin: a C vitamin fontosságaUgyan úgy erősíti az immunrendszert, mint az emberek esetében. A hiánya fogékonnyá teheti az állatot a betegségekre és vashiányt is okozhat, ezen kívül pedig lassíthatja a sebek gyógyulását.

 

4. D-vitamin

 

D-vitaminra nagy szüksége van a csontoknak, hiszen ez segíti a kalcium beépülését. Ha nem kapja meg a kutyus a megfelelő mennyiségű D-vitamint, akkor a csontjai elgyengülhetnek és eltorzulhatnak. Gyakrabban előfordulhat csonttörés is, illetve az immunrendszer is gyengébbé válhat.

 

5. E-vitamin

 

Ennek a vitaminnak a hiánya okozhatja a termékenység csökkenését, de gyengíti az immunrendszert, a látást, illetve az izmokat is. A máj egészségének védelmében is kulcsfontosságú.

 

6. K-vitamin

 

Kutya vitaminok fontossága: milyen vitaminok kellenek a kutyáknak?Ennek a vitaminnak fontos szerepe van a véralvadásban. Ha a szervezet hiányt szenved belőle, a sebek lassabban fognak gyógyulni, a vérzés pedig csak nehezen, vagy egyáltalán nem áll el. Ebből a szempontból a K-vitamin hiánya életveszélyes lehet, ezért nagyon oda kell rá figyelni. 

 

Ezek a vitaminok nagyon fontosak a kutyád számára, de persze ásványi anyagokra-és nyomelemekre is szüksége van. Mielőtt bármit vennél kedvencednek, bizonyosodj meg arról, hogy valóban erre van szüksége. A legjobb kutyavitamin az, amit az állatorvos javaslatára vásárolsz, ezt ne feledd!

 

Kiemelt kép: Freepik

Link