Blog › Kutya szállítása autóban: Így utazz kedvenceddel!

Kutya szállítása autóban: Így utazz kedvenceddel!

 

Kutya szállítás autóbanMár javában benne vagyunk a tavaszban, sőt, nemsokára itt a nyár…ez pedig azt is jelenti, hogy az emberek egyre többet járnak kirándulni és túrázni – sokszor a kutyáikkal együtt. Nem ritka tehát, hogy a négylábú kedvencek is autóba ülnek, ennek azonban megvannak a maga kihívásai.

Nézzük meg, hogyan kell egy kutyust szabályosan-és biztonságosan szállítani az autóban, illetve hogy miért olyan fontos erre is oda figyelni!

 

Kutya szállítása autóban: Hogyan NEM lenne szabad és miért?

 

Sajnos megszokott dolog, hogy a kutyákat mindenféle biztonsági intézkedés nélkül ültetik be az autóba: sokszor teljesen szabadon ücsörögnek a hátsó ülésen, máskor esetleg az egyik utas ölében kuporognak.

Egyik sem jó megoldás: sem a többi utas, sem a kutyus számára. Miért? Ennek több oka is van.

 

1. Zavarhatja a sofőrt

 

Ha a kutyus nincsen megfelelően rögzítve az autóban, akkor „sétálgatásra” indulhat az üléseken és előre mászhat a sofőrhöz, ez pedig nagyon veszélyes. Minden olyan dolog problémát okozhat, ami eltereli a volán mögött ülő figyelmét, ezt pedig komolyan kell venni. A balesethez bővel elég egy pillanatnyi koncentráció csökkenés is!

 

2. Sérülést okozhat és megsérülhet

 

Ehhez elég egy nagyobb fékezés is, arról nem is beszélve, mi történhet egy balesetnél. Ha a szállított kutyus nincs rögzítve, akkor lerepülhet az ülésről, kitörheti a szélvédőt és az autó belseje is kárt tehet benne. Ha a kutyus teste a többi utasnak csapódik, az akár súlyos – életveszélyes – töréseket, csigolyasérülést, koponyatörést is okozhat. Minél nagyobb az ütközés ereje és minél nagyobb súlyú az állat, annál valószínűbb, hogy sérülést fog okozni.

Egy 50 km/órás ütközésnél az állat súlya akár meg is harmincszorozódhat – tehát a becsapódás pillanatában a valóságnál ennyivel nehezebbnek érződik, ennyivel nagyobb súllyal ütközik neki a tárgyaknak-és az embereknek.

Könnyű belátni, hogy ennek milyen következményei lehetnek.

 

3. Kárt tehet az autóban

 

Ez a probléma persze eltörpül amellett, hogy az utasok-és a kutyus is megsérülhet, de attól még igen csak bosszantó lehet. Ha nem gondoskodsz az autó védelméről és az állat egy helyen tartásáról, akkor számolnod kell a kutyaszőrben úszó üléssel, a sár-és nyál takarításával, na meg azzal is, hogy kedvenced karmai felsérthetik az üléshuzatot. A legtöbb autós ezek közül egyiknek sem kifejezetten örülne.

 

Összességében az állat, Te, az utasok-és az autó is veszélyben van, ha nem biztosítod az utazás megfelelő feltételeit.

 

Hogyan-és mivel lehet biztosítani a kutyus biztonságos utazását?

 

Kutya ülésvédőHa kutyussal utazol, mindenek előtt érdemes gondoskodnod az ülések megfelelő védelméről. Ha nem szeretnéd, hogy szőrös, nyálas-és összekarmolt legyen a drága kárpitozás, akkor válassz egy autóba való ülésvédőt. Ebből többféle méret is elérhető webshopunkban, így szinte bármilyen autóba megtalálhatod a megfelelőt.

Ezzel az eszközzel az autód máris sokkal tisztább lehet, de a kutyus-és az utasok biztonságával még foglalkozni kell. Erre a célra szerezz be egy megfelelő méretű kutya biztonsági övet, vagy esetleg egy szállító boxot.

Kutya biztonsági övEzek segítenek abban, hogy a kutyus ne tudjon szabadon mozogni az autóban, balesetkor/fékezéskor pedig ne tudjon sérülést okozni másnak vagy saját magának.

Ezekkel az eszközökkel sokkal egyszerűbbé-és biztonságosabbá válik a kutyussal való autókázás, ez a pár holmi pedig közel sem kerül egy vagyonba. Ugyanakkor Neked, mint gazdinak is oda kell figyelned kedvencedre! Sok kutyus nem szeret az autóban lenni és stresszes lesz utazás közben, amit enyhíthet pár biztató simogatás, vagy egy ismerős, szeretett játék.

A kutya szállítása autóban azzal is jár, hogy valószínűleg gyakrabban meg kell majd állnod egy-egy hosszabb úton, hogy az állat kicsit mozoghasson-és igyon. Erről ne feledkezz meg, főleg a nagy melegben!

 

A kutya szállítása autóban odafigyelést-és gondoskodást igényel, na meg pár egyszerű eszközre is szükség lesz. Ne ezen spórolj, ugyanis nem csupán a kedvenced élete, hanem a Tiéd is veszélybe kerülhet, ha nem gondolkodsz előre!

Link