Blog › Golden Retriever: az igazi családi kutya gondozása, táplálása, tanítása

Golden Retriever: az igazi családi kutya gondozása, táplálása, tanítása

 

Ha valaki olyan kutyát keres, aki a család életébe egy pillanat alatt beilleszkedik, tökéletesen kijön a gyerekekkel és más háziállatokkal, akkor a Golden Retriever egy nyerő választás. Okos, kedves, de egyben nagyon izgalmas kutya is, akiről érdemes többet megtudni. Nézzük meg, hogyan kell etetni, tanítani, ápolni és nevelni ezt a nagyra nőtt szeretetkupacot!

 

A Golden Retriever, ami eredetileg vadászkutya volt

 

Talán nem annyira közismert tény, hogy ez a kedves, aranyszőrű kutyus a 18. század angliájában a vadászok mellett teljesített szolgálatot. Általában a lelőtt kacsákat és egyéb vízi vadakat hozatták ki vele a tavakból és mocsaras helyekről, ez pedig a nevének kialakulásában is szerepet játszhatott: a retrieve ugyanis angolul visszaszerzést, elhozást jelent.

A népszerűsége gyorsan növekedett a kutyusnak és nem csupán a hobbyvadász nemesek és urak között. Az egyszerűbb emberek és háztartások is szerettek volna egy okos, gyerekbarát kutyát, így mára az egyik legkedveltebb házikedvenc vált belőle. Nem véletlenül!

 

Milyen a Golden Retrieverek személyisége?

 

Ez egy nagyon mozgékony és játékos kutya, aki mellett nem nagyon lehet unatkozni. A gazdáit nagyon tudja szeretni, hihetetlenül ragaszkodik hozzájuk és boldoggá teszi, ha sok időt tölthet velük minden egyes nap. Ezt egyébként igényli is, nem tesz jót neki, ha hosszú időre magára hagyják! Hűséges és általában nagyon szófogadó állat, de persze előfordul, hogy tesz pár rossz fát a tűzre.

A Golden Retriever személyisége

Barátságos és jóhiszemű minden emberrel, ezért házőrző kutyának nem igazán alkalmas. A betörőt is gond nélkül körbe ugrálná és lefeküdne előtte egy kis simogatásért, miközben az éppen feltöri a zárat. Gyerekek mellé is ideális, mivel imád velük játszani, ahogy a legtöbbjük más háziállatokkal sincs rosszban. Egy-két ugatás és kicsi erőfitoktatás mellett egy cicával is szuper párost alkotnak.

Említettük, hogy szeretnek játszani, de ezt a hajlamukat nagy örömmel élik ki tárgyakon is. Ne lepődj meg, ha elcseni a papucsodat, a cipődet, a sáladat vagy bármit, amit éppen megtalál. Könyveket és újságokat is gond nélkül szétrág.

Imádnak tanulni és ez elég gyorsan is megy nekik, többek között ez is az oka annak, hogy nagyon tehetséges vakvezető kutyák válnak belőlük. Sok trükköt el tudnak sajátítani, sőt…kifejezetten élvezik, amikor tréningeken vesznek részt.

Szoktak ugatni, de nem sokszor és nem társul hozzá agresszivitás. Nagyon visszafogott, türelmes és higgadt kutyának mondható, aki nagyon ritkán okoz sérülést bármilyen embernek, vagy állatnak. Ez leginkább azért fordulhat elő, mert már kicsinek is nagyon erős, így egy gyereket könnyen felboríthat, ha lendületből (és szeretetből) ráugrik.

A mozgásigénye közepesnek mondható: minimum napi 1 óra intenzív foglalkozásra szüksége van ahhoz, hogy megfelelő kondícióban legyen és a jókedve is megmaradjon, de a sétákat sem szabad elfelejteni.

 

Hogyan kell ápolni egy Golden Retrievert?

 

Ennek a kutyának elég sok-és hosszú szőre van, ami nem könnyíti meg a gazdik helyzetét. A bundája heti szintű ápolást igényel, főleg akkor, ha nem szeretnél mindenhol IS goldi szőrcsomókba botlani. Az alapos átkefélés csodákra képes, ezt akár naponta is megteheted, ha úgy van időd és kedved.

Golden retriever ápolása

Célszerű időnként jó alaposan meg is fürdetni az állatot: ha koszos, vagy büdi, akkor mindenképp. Ilyenkor használj jó minőségű kutyasampont, ami szép fényessé varázsolja a szőrt és megfelelően hidratálja az állat bőrét. Ha nem szeretnél fürdetni, mert mondjuk nincsen elég időd rá, akkor használhatsz különböző szárazsamponokat is.

Fontos, hogy gondoskodj a bolhák-és kullancsok elleni védelméről, ugyanis a sűrű, hosszú bundája valóságos mennyország ezeknek az apróságoknak.

Ha a karma a talaj adottságai miatt nem kopik rendesen, azt neked kell levágni. Ehhez nagyon jó minőségű karomvágóra lesz szükséged és nagy óvatosságra, ugyanis ezzel akár sérülést is okozhatsz az állatnak.

A fülei is odafigyelést igényelnek! Mint a legtöbb lelógó fülű kutya, így a Golden Retriever is hajlamos a fülgyulladásra és más fület érintő fertőzésekre. Ezeknek a megelőzéséért érdemes a fül körüli szőrt kissé megnyírni egy olló segítségével, illetve időnként megtisztítani ezt a területet egy vattacsomóval vagy valamilyen speciális fültisztító szerrel.

 

Milyen táplálékra van szüksége egy Golden Retrievernek?

 

Mint minden kutyusnak, neki  is magas minőségű, finom falatokra van szüksége ahhoz, hogy megfelelő ütemben-és módon növekedjen. A közepes-és nagytestű kutyáknak szánt száraz-és nedves eledelek is tökéletesek a számára, de fontos, hogy kölyök korában ne kapjon felnőtteknek készült tápot. Ez a nagytestű kutyák számára kifejezetten nem előnyös, ugyanis akár fejlődési rendellenességet is okozhat.

Elég falánk egy kutya, nincs az a mennyiség, amit ne tudna megenni, így nem a legjobb, ha mindig van előtte étel. Hajlamos az elhízásra, ez pedig egészségügyi problémákat vonhat maga után.

Golden retriever etetése

A kutyusnak az első három hónapban napi háromszor kell enni adni, lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban, később azonban a napi kétszeri etetés lesz a legjobb. Ez azért fontos, mert így segítheted fenntartani az optimális emésztését, megelőzheted a felpuffadást és még a súlygyarapodás mértékét is optimális szinten tarthatod. Az első étkezésnek a korai órákban, lehetőleg 6-8 óra között kellene lennie, az ebédnek (kölyköknél) dél körül, a vacsorának pedig délután 6-7 óra körül.

Hogy mikor mennyi tápot kell neki adnod, az a méretével és az életkorával változik. Mivel tápfüggő is, így az általad választott eledelen szereplő útmutatást érdemes követned!

A táp mellett adhatsz neki jutalomfalatot, gyümölcsöt, sonkát, vagy éppen tejtermékeket, de a mérték megtartása nagyon fontos. A lényeg, hogy olyan tápot válassz, amelyik nem tartalmaz mesterséges színezéket, ízfokozókat és aromákat, valamint a legnagyobb mennyiségben hús alkotja, nem gabona.

 

Hogyan lehet egy Golden Retrievert nevelni?

 

Sok olyan kutya van, amelyiket egy rémálom nevelni és tanítani, de szerencsére a Golden Retriever nem tartozik közéjük. Elég gyorsan és könnyen tanul, ráadásul szívesen is fejlődik, így jó pár trükköt és vezényszót meg lehet mutatni neki. Elég gyakorlással gond nélkül el tudja sajátítani a tiltásokat, a hívást, de akár azt is, hogy ugorjon fel, vagy adjon pacsit.

Precíz feladatokra is kiképezhető: nem véletlenül használják vakvezetőnek és keresőkutyának is. Alapvetően minden idegszálával azon van, hogy a gazdájának megfeleljen, ez pedig nagy segítség a nevelése közben.

A pozitív megerősítés nagyon fontos: illik jutalomfalattal motiválni a kedvencedet, ha ügyesen csinálta meg, amit kértél tőle, de büntetni nem nagyon van értelme.

Fontos, hogy amitől el akarod tiltani, azt egyetlen egyszer se engedd meg neki. Ha nem akarod, hogy a kanapén feküdjön, akkor az mindig legyen tabu a kedvenced számára, különben nem fogja érteni, hogy pontosan mit is vársz el tőle.

 

Mire figyelj, ha Golden Retrievert szeretnél tartani?

 

1. Sok ápolást igényel a bundája, amire időt-és energiát kell majd fordítanod.

2. A szőre még rendszeres ápolás mellett is mindenhol ott lesz.

3. Sokat kell vele játszani és foglalkozni, hiszen társaságkedvelő kutya.

4. Nem szabad kisgyerekkel felügyelet nélkül hagyni. Szándékosan nem fogja bántani, de a súlyából és a méretéből adódóan lehetnek problémák.

5. Nagy kutya, így nem a legjobb hely számára egy lakás. Sokkal jobb, ha van egy kert, ahol szaladgálhat.

6. Nem házőrző kutya, erre a feladatra nem lesz alkalmas.

 

A Golden Retriever egy olyan kutya, amelyiket még azok az emberek is könnyen megszeretnek, akik alapból tartanak ezektől az állatoktól, hiszen elképesztően bizalomgerjesztő. Nagyon sok örömet-és vidámságot képes az egész család életébe csempészni, a kisgyerekek pedig megtanulhatják általa, hogyan is kell szeretni egy állatot. Örömmel tudjuk ajánlani a goldit szinte bárkinek!

  

Link