Blog › Díszhalak etetése: Mennyit? Hogyan?

Díszhalak etetése: Mennyit? Hogyan?

 

díszhalak etetéseA díszhalak gyönyörű szépek, különleges hangulatot varázsolnak a lakásnak, ráadásul sétáltatni és tanítgatni sem kell őket, így a tartásuk mondható akár egyszerűnek is. Ez persze ebben a formában nem igaz, hiszen a tökéletes életkörülmények biztosítása és az etetés kérdései okozhatnak némi fejtörést a gazdiknak. (Nem hagyományos háziállatoknál egy egyébként is nehézség lehet, ezért készítettünk a gekkó tartásáról is egy részletes bemutatást)

Ebben a cikkben beszélni fogunk a díszhalak tápanyagszükségletéről, az etetés gyakoriságáról és arról is, mennyi élelemmel érdemes egyszerre ellátni az akvárium lakóit. Tarts velünk, ha Téged is érdekel a téma!

 

A díszhalak etetése: Mire van leginkább szükségük?

 

A halak táplálékigénye persze fajtánkét eltérő lehet, ahogy az sem mindegy, az állat éppen milyen életkorban van. Általánosan elmondható azonban, hogy a jó haltáp alacsony zsírtartalmú (maximum 6%) és magas fehérje tartalmú. Ezen kívül fontos a megfelelő vitamintartalom, különösen a D, az A, az E, a K, illetve a B vitaminok, valamint a nyomelemek és az ásványi anyagok folyamatos utánpótlása is.

Szerencsére a halaknak ezt többféle forrásból biztosítani lehet: léteznek kiváló minőségű száraztápok, illetve fagyasztott és szárított eleségek is.

Egy biztos: a halak egészsége, gyönyörű színe és a víz minősége is azon múlik, hogy a megfelelő táplálékkal vannak-e ellátva nap-mint nap. Na meg azon, hogy az etetés módja is helyes-e…

 

Mennyi élelmet kell a díszhalaknak adni? Mire figyelj?

 

A díszhalak etetésénél nem csak a táp minősége, hanem az adagok mennyisége is sokat számít. Sajnos a halaknál nem jelentkezik teltségérzet, így sokkal többet is képesek enni, mint amire szükségük van, ez pedig – ahogy az embereknél is – könnyen elhízáshoz vezethet. Az elhízás betegségek kialakulását okozza, ami végül megrövidíti gyönyörű halaid életét.

És ez csak az az eset volt, amikor a halak megeszik az összes beadott táplálékot. Érdemes tudni, hogy az is nagyon egészségtelen, ha a táp egy része lehullik az akvárium aljára, hiszen ott idővel bomlásnak indul, ez pedig súlyosan károsítja a víz minőségét, ami okozhat algásodást, a vízben oldott oxigén szintjének drasztikus csökkenését, illetve különböző fertőzéseket is.

Fontos tehát figyelni arra, hogy ezek az állatok se legyenek túletetve és az eleségüket lehetőleg el tudják fogyasztani, mielőtt az az akvárium alján köt ki. Ehhez érdemes egyszerre kis adagokat beszórni – akár többször egymás után – és figyelni, hogy a halacskák megették-e már, vagy sem. A tápok csomagolásán látható útmutatót érdemes betartani, de az sem árt, ha egy díszállatkereskedésben megkérdezed, a Te halfajod mennyi táplálékot igényel.

Bár a gazdik hajlamosak megszánni a kis jószágokat pár extra falattal, ez nem jó ötlet! A szigorú diéta a halak hosszú, egészséges életének a titka!

 

Milyen gyakran kell etetni a díszhalakat?

 

Az etetéssel kapcsolatban mindig az a másik legfontosabb kérdés, hogy hányszor, milyen gyakran kell foglalkozni vele. Ez halfajtánként eltérő lehet, de általában a napi egy etetés bőven elegendő, bár a kifejlett méretük eléréséig sokan kétszer etetik őket naponta. Ettől gyorsabban nőnek és tapasztalatok alapján nagyobb az esély a kis halak életben maradására is.

Az időpont legtöbbször nem számít, bár érdemes kialakítani egyfajta rutint. A halaknak jó az időérzékük, hamar megtanulják, mikor várhatóak a finom falatok, ez pedig könnyebbé is teszi az etetést.

Pár nap kihagyás legtöbbször nem jelent problémát: rövidebb utazások, nyaralások gond nélkül beleférnek. Ennek ellenére érdemes beszerezni egy automata etetőt, hiszen a rutin megtörése nem a legjobb dolog.

 

Mivel etethetők a díszhalak?

 

A díszhalak etetése nem túl bonyolult, hiszen rengeteg féle táp közül választhatnak a gazdik. Tablettás tápot érdemes választani azoknak a halaknak, akik sok időt töltenek az akvárium alján, míg a víz felső rétegeit választó állatoknak jobb a lemezes, vagy a granulátum formájú eleség.

A feldolgozott tápok mellett nem szabad megfeledkezni a különböző fagyasztott és szárított eleségekről sem, melyeket pár naponta érdemes adni a halacskáknak.

Haltápok a shopban

 

Rengeteg féle díszhal létezik, így pontos, minden gazdi számára ideális útmutatót nem tudunk adni. Kedvenced kiválasztásakor ezért érdemes tájékozódni a fajta speciális igényeiről, amiről a kereskedésben tudnak a legpontosabb tájékoztatást adni!

 

Link