Blog › Bolhás kutya kezelése: Mit tehetsz, ha megtörtént a baj?

Bolhás kutya kezelése: Mit tehetsz, ha megtörtént a baj?

 

bolhás kutya kezeléseA bolhák létezéséről mindenki tud, de valahogy kevesen tekintik komoly fenyegetésnek ezeket az apróságokat. Pedig kutyusod igazán hálás lenne, ha többet foglalkoznál a bolhásság kezelésével-és megelőzésével! A következő percekben eláruljuk, hogyan veheted észre a problémát és hogy miből áll a bolhás kutya kezelése.

Mutatunk pár bolhairtó-és riasztó terméket is, ami pedig a megelőzésben lehet nagy segítségedre. Tarts velünk!

 

Miért károsak a bolhák? Melyek a bolha által terjesztett betegségek?

 

A bolhák nagyon pici, alig pár milliméter nagyságú csöppségek: ki gondolná, hogy komoly veszélybe sodorhatnak egy nagy kutyát is? Pedig ez az igazság. A bolha vérrel táplálkozik és nem is kevéssel: a testsúlya akár 15-szörösét is képes kiszívni az állatból, amin megveti a lábát. Ha nagyon sok bolha támadja meg a kedvencedet, ez akár vérszegénységet is okozhat, ez pedig károsíthatja a szívet.

A bolhák táplálkozás közben nyálat termelnek, ez pedig allergiás reakciót válthat ki a kutyánál. Kialakul a bolhaallergiás dermatitisz, ami kipirosodott, pikkelyesen hámló bőrrel-és szőrhullással jár – persze azon kívül, hogy kellemetlen viszketést okoz.

Sajnos a viszketésnek megvan az a hátránya, hogy az állat vakarni fogja az irritált felületet. Ilyenkor sebek is keletkezhetnek, amik könnyen teret engedhetnek különböző bakteriális-vagy gombás fertőzéseknek. Az ilyen fertőzések súlyos következményekkel járhatnak, akár kedvenced életét is veszélybe sodorhatják, úgyhogy nem szabad félvállról venni őket!

A bolhák ráadásul a galandférgességet is képesek terjeszteni, ilyen módon pedig kutyusodnak már nem csupán az ugró kellemetlenségekkel kell majd megküzdenie, hanem a bélfalra tapadó, akár 60 cm-re is megnövő férgekkel is. A kutyus lefogyhat, hányhat, miközben a bolhák miatt a bőre is sérül.

Egyértelmű tehát, hogy a bolháktól meg kell szabadulni – minél előbb!

 

Bolhás kutya tünetei: ezekre a jelekre kell nagyon figyelned!

 

  • Állandó vakarózás, a bőr rágcsálása
  • Gyakori földön hempergés
  • Több helyen is irritált, vöröses bőr
  • Foltokban hulló szőr, erőteljesebb szőrhullás
  • Galandférgek megjelenése az ürülékben (ha a bolha fertőzött volt)
  • Fogyás, kedvetlenség
  • Hányás (ha féregfertőzöttség is fennáll)
  • Világos íny (ha vérszegénységet okoznak a bolhák)

 

Ezek közül már egyetlen tünet megléte is utalhat bolhákra, de ha többet is észre veszel, akkor még inkább kezdj gyanakodni! Azért fontos a tüneteket figyelni, mert a bolha annyira kicsi, hogy egész egyszerűen valószínűleg nem veszed észre. Ha mégis elcsíped, nagyon jó szemed van!

Az ürülékét érdemes még keresned kutyusod szőrzetében, ugyanis az hasonlít az őrölt fekete borsra. Ha ilyet látsz, sűrű fogú bolhafésűvel távolítsd el a bundából, majd egy papírzsebkendőre téve csepegtess rá kevés vizet. Ha rozsdavörös színt látsz, akkor az a bolha ürüléke, ugyanis abban a kutyusod vére is megtalálható – a zsepit pedig az színezi el.

 

Bolhás kutya kezelése: Mit kell tenni, ha már megtörtént a baj?

 

A bolhásság kezelése több lépést is magában foglal és a kutyus állapotától is függ. Először is gondoskodnod kell arról, hogy más állatok ne kerüljenek a kedvenced közelébe, mivel könnyen átkerülhetnek rájuk is a bolhák. Fontos, hogy a saját állataidtól nincs értelme elkülöníteni a kutyust, ugyanis mire rájössz, hogy baj van, szinte biztos, hogy minden kertlakó bolhás!

bolhairtó: VectraHa a kedvenceden nincsenek bőrsérülések-és nem is pirosodott ki nagyon, akkor nem muszáj állatorvoshoz fordulnod. Azonban szerezned kell valamilyen bolhairtó szert, mint amilyen a Vectra is. Ebből mindig a kutyád testméretéhez megfelelőt vásárold!

A többi kutyádat-és macskádat is kezeld bolha-ellenes készítménnyel!

Ha a kedvenced bőre nagyon irritált, látogasd meg az állatorvosodat. Szükség lehet viszketés csökkentő gyógyszerekre, gombaellenes termékekre, vagy akár antibiotikumokra is – attól függ, elfertőződtek-e az apró sebek, vagy sem.

A féreghajtásról se feledkezz meg! Bolhás kutyusoknál mindig számolni kell azzal, hogy férges is lett az állat, így az összes kutyádat-és macskádat alá kell vetni egy alapos féregtelenítő kúrának.

bolhairtó bútorokraEzek után MINDENT bolha mentesíteni kell, amit csak lehet! Moss ki mindent, ami a kutyus közelébe került a lehető legnagyobb hőfokon, a padlót nagyon alaposan porszívózd fel, majd fújj le a házban mindent Beaphar bolhairtóval. Ez az anyag szerencsére 6 hónapos védelmet nyújt és még súlyos bolhainvázió esetén is használható!

Miután sikeresen leküzdötted a bolhákat, gondolj a megelőzésre, hogy többet ne kelljen ezekkel az ugráló lényekkel küszködnöd! Szerezz valamilyen bolhariasztó eszközt és használd mindig, hogy a bolhák meg se közelítsék kedvencedet!

 

Összefoglalva tehát:

 

1. Elkülönítés

2. Bolhaírtó használata/Állatorvos látogatása

3. Féreghajtás

4. Lakás, bútorok bolhamentesítése

5. Védekezés elkezdése

 

A bolhás kutyának kezelésre-és törődésre van szüksége, hiszen ez az állapot nem csak kellemetlen, hanem káros is a kedvencednek! A bolhák bárhol-és bármikor támadhatnak, még a kertben is, úgyhogy légy résen!

Link