Blog › Amerikai Staffordshire terrier: Minden, amit tudnod kell!

Amerikai Staffordshire terrier: Minden, amit tudnod kell!

 

 

Az Amerikai Staffordshire Terrier első ránézésre talán nem a legbarátságosabb kutya, sőt! Erős, robosztus teste érthető módon megrémítheti azokat, akik nem tudják, milyen jellemű is valójában ez a különleges állat. Ha velünk tartasz, a következő percekben rengeteg új információt tudhatsz meg a staffordshire terrier igényeiről, viselkedéséről, múltjáról és arról, miért is NEM az a kegyetlen gyilkos, akinek sokan gondolják.

 

Az Amerikai Staffordshire Terrier, mint harci kutya

 

Amikor egy laikus megpillantja ezt a kutyát, elsőre valószínűleg egyből a pitbullok jutnak eszébe, illetve tipikusan az a fajta állat, amelyiket szegecses pórázzal és csukló vastagságú lánccal próbál megfékezni a szintén nem túl szimpatikus gazdája.

 

Ez a kép sajnos nem is a semmiből alakult ki az emberekben, hiszen az Amstaffot (ahogy az Amerikai Staffordshire Terriert még nevezik) régen Angliában és Amerikában is harci kutyaként tartották, pontosabban megfogalmazva kutyaviadalokon uszították őket egymásra és más kutyákra – sok esetben más állatokra, még bikákra is. Illegális keretek között ez sajnos a mai napig előfordul.

 

Nem csupán az tette őket erre a „feladatra” kifejezetten alkalmassá, hogy elképesztő izomerővel rendelkeznek, hanem az is, hogy egy hozzáértő gazda utasításainak a végletekig engedelmeskednek. Jó-és rossz értelemben is. Ez a tulajdonságuk amennyire veszélyessé teheti őket, épp annyi segítséget is nyújthat a megfelelő nevelésükhöz, de ehhez egy tisztességes gazdira is szükség van.

 

Ez pedig a fajta képviselőinek nem mindig adatott meg, tekintve, hogy átlagos polgárok kevésbé, inkább kutyaviadalokban résztvevők vagy gengszterek, maffia tagok tartották őket – sokszor, mint státusszimbólumot és őrzőkutyát.

 

Ma már minden érdektől mentesen, gyerekes családok is gyakran vesznek magukhoz kicsi Amstaffokat, bár egy ilyen döntés meghozatala előtt jó pár dolgot mérlegelnie kell a jövendőbeli gazdiknak. A következő pontokban erről is fogunk beszélni.

 

Hogyan kell gondozni és ápolni az Amerikai Staffordshire Terriert?

 

Az Amstaff kutyus etetése

 

Közepes-és nagyméretű kutyák étrendjét érdemes követnie, sok hússal és viszonylag kevés gabonafélével. Szerencsére az elhízás annyira nem jellemző rájuk, hiszen hatalmas mozgásigényüket valamilyen módon kielégítik, de az etetési mennyiségeknél érdemes a táp csomagolásán feltüntetett értékekhez igazodni.

 

A tápok kiválasztásánál fontos szempont, hogy nagy mennyiségben tartalmazzon fehérjét és zsírt, hiszen ezek nélkülözhetetlenek a hatalmas izomtömegük felépítéséhez, e mellett pedig szénhidrátokra is szüksége lesz – persze kisebb mennyiségben. Az Amerikai Staffordshire Terrierek előszeretettel fogyasztanak főtt tojást, zöldségeket és gyümölcsöket, valamint túrót is, de vigyázni kell, hogy ezek csak alkalmi jelleggel kerüljenek az „asztalukra”. A táplálásuknál fontos, hogy minél kevesebb mesterséges ízfokozó, színezék, tartósítószer és aroma kerüljön a szervezetükbe, ugyanis ez egyik állatnak sem tesz jót. Nagy csontokat azonban bátran adhatsz neki, imád elrágódni az „élet fontos dolgain”!

 

A nevelésük során természetesen kaphatnak jutalomfalatokat, de ügyelve arra, hogy a napi ételkeretükbe az is beszámítson, azaz az tápjuk adagját érdemes arányosan csökkenteni.

 

A kutyus ápolása, karban tartása

 

Az Amerikai Staffordshire Terrier ebből a szempontból szerencsés választás, ugyanis rövid szőrének köszönhetően nem igényel túl intenzív ápolást, gyakori fésülést vagy kefélést. Időnként persze érdemes átfésülni a bundáját illetve át is nézni, hiszen így könnyen észrevehetők az apróbb sérülések és a kullancsok is. Mivel nagyon rövid a bundája, a vedléssel sem lesz különösebb problémád: biztosan nem hagy majd maga után minden létező helyen szőrcsomókat.

Kutya ápoláshoz használható eszközök az állatpatikában

A karmait időnként vissza kell vágni, ezt viszont nem minden kutyus veszi jó néven. Ha nem vagy biztos abban, hogy sérülés okozása nélkül meg tudod ezt csinálni, akkor inkább vidd el a kedvenced egy állatorvoshoz, hiszen egy rossz élmény után újra nekikezdeni a karomvágásnak…hát…ennél a típusú kutyánál nem éppen egyszerű.

 

A fülére is rá kell nézni hetente-kéthetente! Ha rossz szaga van, vagy vöröses, gyulladt, akkor el kell vinni állatorvoshoz. Ezen kívül a fogai állapota is törődést igényel, főleg az ínybetegségek és a híresen rossz szagú lehelete miatt. A kutyafogkrém használata nála erősen javasolt!

 

Az Amstaff mozgásigénye

 

Egy szóval is összefoglalható: nagy. Ez a kutya nem való egy 4 emeletes bárház lakásába, ahonnan napi 2 x 10 percre leviszik sétálni. Számára fontos, hogy legyen egy nagy udvara, amin kedvére rohangálhat egészen addig, amíg ki nem fárasztja magát, sőt…szívesen vesz részt a gazdival közös kirándulásokon, sétákon és biciklitúrákon is. A fajtájára jellemző izomzat nem véletlenül alakul ki, ahhoz dolgoznia is kell, ezt pedig minden gazdának érdemes szem előtt tartania.

 

Egyébként megél a házban, lakásban is, de csakis akkor, ha naponta több órát a szabadban tölthet valamilyen testmozgást végezve.

 

Veszélyes ez a kutya? Hogyan kell nevelni?

Cikkünk elején említettük, hogy régen harci kutyaként tartották, de ebből nem következik az, hogy szeretetteljes nevelés mellett veszélyesebb lenne, mint bármelyik másik kutyafaj. Erős és akaratos eb, a maga kb. 30 kilójával pedig elég nehéz is, de bokáig érő kutyus is tud akkorát harapni az ember lábába, hogy ajjajj…

 

Ennél a fajtánál – és egyébként a többinél is – ez inkább a gazdán múlik. Az Amstaff mindig meg akar felelni a gazdinak, így ha agresszívnak szeretnéd látni, az is lesz.  Ezért is fontos, hogy tudd, hogyan kell ezt az állatot nevelni.

 

A kölyökkor, a kezdeti időszak nagyon meghatározó, ezért az állat első pár hónapjában meg kell próbálni minél több olyan helyzetnek és embernek kitenni, amivel a későbbiekben is találkozhat. Ha már kiskorától kezdve gyakran lát gyerekeket, időseket, nőket-férfiakat, kistestű kutyákat és hatalmas állatokat, akkor hozzászokik az olyan változókhoz is, amelyek felnőttként felidegesíthetik, esetleg agresszívvá tehetik. Helyes nevelés mellett gyerek-és állatbarát kutyus, akivel öröm játszani.

 

A gazdinak azonban nem szabad meginognia vagy félelmet mutatnia. Nem azért, mert az Amstaff akkor fogja és leharapja a fejét, hanem azért, mert akkor nem fog úgy hallgatni rá, hiszen érzi, hogy nem az ember a falkavezér. Határozottan kell fellépni, határokat kell szabni és elvárni a kutyától, hogy azokat ne lépje át.

 

Milyen az Amstaffok természete?

 

Egy Amerikai Staffordshire Terrier tökéletes kutya lehet gyerekek mellé. Bármilyen furcsán is hangzik ez. Hihetetlenül ragaszkodik a családjához, sok mindenre megtanítható és nagyon játékos is, ráadásul a legtöbb példányt a gyerekek sokszor túlszerető – húzó, nyúzó – viselkedése sem hozza ki a sodrából. Alapvetően egy nyugodt állatról beszélhetünk, aki a megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás mellett igazi kezesbárány. Kifejezetten ritkán ugat, bár más kutyákkal szemben előfordul, hogy agresszívan lép fel. Különösen értelmes állat, éppen ezért nem olyan könnyű vele bánni: megy a saját feje után.

 

Mit kell figyelembe venned, ha egy Amstaff gazdája szeretnél lenni?

 

1. Az emberek nagy része megrémül tőle és elkerüli, ez pedig hatással lehet a baráti kapcsolataidra is.

2. Ha gyerek mellett tartod, sokan el fognak ítélni és felelőtlen szülőnek bélyegeznek.

3. Sok helyre lesz szüksége, biztosítanod kell neki egy nagy udvart.

4. Foglalkoznod kell vele, nem is keveset. Napi több órát is el kell töltened a tanításával.

5. Hatalmas mozgásigénye van, ami rád is kihatással lesz. Ha nem élsz aktív életet, akkor ez gondot okozhat.

6. Nehéz nevelni, mert nagyon önfejű. Ezért mindig határozottan kell fellépned vele szemben.

7. Nem félhetsz tőle! Ha úgy érzed, meg tudna rémíteni, inkább ne ezt a fajta kutyát válaszd!

8. Vannak országok, ahová tilos bevinni, így nem tudsz bárhová utazni vele. (Magyarországon engedélyezett a tartása)

9. Néhány helyre ugyan beviheted, de nagyon szigorúak a szabályozások és rengeteg iratra lesz hozzá szükséged.

10. Ha nem neveled meg, vagy nem megfelelően, akkor veszélyes lehet más állatokra és az emberekre is. (de ez szinte minden más kutyára is igaz)

 

Az Amerikai Staffordshire Terrier egy igazán különleges kutyafajta, ami nem való mindenkinek. Egy tapasztalt, határozott gazdi kezei alatt tökéletes társ válhat belőle, de ehhez rengeteg kitartásra és sok-sok türelemre lesz szükség. Ha szeretnél egy Amstaffot, Magyarországon szerencsére nincs akadálya, de fontos, hogy ellenőrzött tenyésztőtől vásárold meg!

 

Link